Innovatieve werving: 5 unieke strategieën om toptalent aan te trekken

De arbeidsmarkt is momenteel uit balans omdat er meer banen zijn dan werkzoekenden. Organisaties proberen er alles aan te doen om talent aan zich te binden, waardoor jonge talentvolle mensen vaker de keuze hebben uit meerdere aantrekkelijke aanbiedingen. Dit leidt er toe dat het voor veel bedrijven lastig is om talent te vinden en te behouden. Als we specifiek kijken naar de financiële sector zien we dat hier ook serieuze tekorten gelden. Het tekort aan financieel talent bedroeg in 2021 15.000 medewerkers, wat naar verwachting intussen nog verder is opgelopen. Het is voor bedrijven belangrijk om de juiste methodes te gebruiken om met deze tekorten, talent te kunnen binden. Vaak gebruiken bedrijven de bekende recruitmentstrategieën zoals advertenties, jobboards en het gebruik van werving & selectie. In de strijd om talent in deze markt is dit niet meer genoeg. Daarom lichten wij in deze blog interessante methodes uit die je als organisatie kunt inzetten om talent aan je te vinden.

Gamification

Gamification is een effectieve strategie om talent aan te trekken. Door het gebruik van interactieve elementen kunnen werkgevers de interesse wekken van jonge kandidaten. Dit sluit perfect aan bij de behoeften van de met technologie opgegroeide jongeren, die de neiging hebben om op zoek te zijn naar interactieve manieren om te leren en te communiceren. Een voorbeeld hiervan is dat je een online uitdaging kunt organiseren waarbij kandidaten een virtuele casestudy moeten oplossen om hun analytische vaardigheden te tonen. Een ander voorbeeld is het creëren van een gamified video waarin kandidaten een virtuele rondleiding krijgen door het bedrijf. Hierbij doen ze onderweg uitdagingen om meer te leren over de bedrijfscultuur.

Jongeren zijn opgegroeid met technologie en hebben daardoor de neiging om op zoek te zijn naar interactieve manieren om te leren en te communiceren.

Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat gamification inzet als wervingsstrategie is Google. Google staat erom bekend creatieve en uitdagende methoden te gebruiken om talent aan te trekken. Een opvallende campagne vond plaats in 2004, waarbij Google een cryptisch wiskundig probleem op een billboard plaatste. Het probleem leidde naar een website met een ander probleem dat moest worden opgelost. Degenen die het probleem succesvol oplosten, werden uitgenodigd om hun cv naar Google te sturen. Deze campagne was specifiek gericht op mensen met sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden, essentieel voor verschillende functies binnen het bedrijf. Dit voorbeeld illustreert hoe gamification kan worden gebruikt om de interesse van potentiële kandidaten te wekken en hen uit te dagen om hun vaardigheden te demonstreren. Het biedt ook een unieke en memorabele ervaring, waarmee Google een positief imago van het bedrijf kon overbrengen.

Meetups

Een andere strategie om de interesse van jonge professionals te wekken is het opzetten van meetups. Een meetup is een informele bijeenkomst waarbij mensen met gedeelde interesses samenkomen om te netwerken, kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Het is vaak gericht op een specifiek thema of onderwerp en biedt deelnemers de gelegenheid om te praten, te luisteren en ideeën te delen.

Hubspot organiseert regelmatig meetups over onderwerpen die belangrijk zijn voor hun business, hierdoor trekken zij kandidaten aan met relevante interesses.

Een voorbeeld van een bedrijf dat regelmatig meetups organiseert, is HubSpot. Deze meetups zijn gericht op marketeers en professionals die geïnteresseerd zijn in digitale marketing. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen deelnemers leren van experts in het veld, best practices delen en netwerken met gelijkgestemde professionals. HubSpot maakt gebruik van deze meetups om hun thought leadership en expertise te tonen, terwijl ze ook potentiële kandidaten ontmoeten die geïnteresseerd zijn in een carrière in digitale marketing. Het stelt HubSpot in staat om talent aan te trekken dat bekend is met hun industrie en waarde hecht aan geavanceerde marketingstrategieën en technologieën.

Career dates

Career dates is een innovatieve methode die bedrijven inzetten om een verbinding te maken met potentieel jong talent. Deze evenementen, ook wel professionele speeddatingsessies genoemd, faciliteren ontmoetingen tussen bedrijven en kandidaten. Career dates geven bedrijven de gelegenheid om snel verschillende kandidaten te ontmoeten en te beoordelen of er een match is.

Starbucks organiseert regelmatig speeddate evenementen, hierdoor kunnen zij toekomstige kandidaten een inkijkje geven in hun organisatie.

Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat regelmatig career dates organiseert, is Starbucks. Zij organiseren regelmatig carrière ontmoetingsdagen op universiteiten over de hele Verenigde Staten. Tijdens deze evenementen krijgen studenten de kans om in een informele setting te praten met verschillende medewerkers van Starbucks, variërend van barista's tot managers. Deze gesprekken bieden studenten een diepgaand inzicht in de dagelijkse werkzaamheden, de bedrijfscultuur en de carrièremogelijkheden binnen Starbucks.

No vacancy recruitment

No vacancy recruitment is een innovatieve aanpak voor talentwerving, waarbij bedrijven niet langer traditionele vacatures plaatsen. In plaats daarvan bouwen ze actief relaties op met potentieel talent, vaak lang voordat er daadwerkelijk een positie beschikbaar is. Deze methode stelt bedrijven in staat om continu met talent in gesprek te blijven en contact te onderhouden. Dit stelt hen in staat om jong talent te ontdekken dat anders misschien over het hoofd zou worden gezien in een traditioneel wervingsproces.

Zappos verving het traditionele vacaturesysteem door een online community, waardoor ze een sterke pool met kandidaten hebben weten op te bouwen voor toekomstige posities.

Een treffend voorbeeld van deze aanpak is het Amerikaanse bedrijf Zappos. In 2014 elimineerde Zappos al hun vacatures en introduceerde een nieuw wervingssysteem genaamd "Zappos Insider". In plaats van te solliciteren voor specifieke rollen, werden geïnteresseerden uitgenodigd om 'Zappos Insiders' te worden. Hiermee gingen ze deel uitmaken van een online gemeenschap en kregen ze interactie met huidige medewerkers. Zappos gebruikte dit platform om relaties te bouwen met potentieel talent en hen de cultuur en waarden van het bedrijf te laten ervaren. Deze methode heeft Zappos in staat gesteld om een sterke pool met cultureel afgestemde kandidaten te hebben, klaar om te worden aangenomen wanneer er posities beschikbaar zijn.

Talentpool

De laatste strategie is het creëren van een eigen talentpool. Een talentpool is in wezen een database van potentiële kandidaten die het bedrijf in de toekomst zou kunnen inhuren. Deze kandidaten kunnen mensen zijn die in het verleden al hebben gesolliciteerd of mensen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in het bedrijf. Door een relatie met hen op te bouwen en hen te betrekken bij bedrijfsevenementen of door hen updates te sturen over de organisatie, blijven ze geïnteresseerd en betrokken.

Met Skilled Students helpen wij onze klanten met het creëren van een eigen talentpool door studenten middels een bijbaan vroeg in hun carrière bij het bedrijf te betrekken. Dit zorgt voor een constante instroom van getalenteerde werknemers.

Bij Skilled Students doen wij dit net even anders. Wij helpen onze klanten met het creëren van een eigen talentpool door studenten middels een bijbaan vroeg in hun carrière bij het bedrijf te betrekken. Na het afstuderen stromen er dan studenten fulltime door in het bedrijf. Dit zorgt voor een constante instroom van getalenteerde werknemers. Het interessante is dat onze klanten merken dat hun high performers vaak uit deze talentpool voortkomen. Dit komt doordat deze studenten vroeg de kans krijgen om te leren over de bedrijfscultuur, effectieve communicatie en projectorganisatie. Dit legt een sterke basis voor hun toekomstige carrière binnen het bedrijf. Hierdoor hebben mensen uit de talentpool een voorsprong ten opzichte van fulltime starters. Door te investeren in een talentpool investeren bedrijven dus ook in de toekomst van hun organisatie.

What’s a Rich Text element?

heading 2

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Isabelle
Content marketeer

Other Blogs